Barion Pixel Rólam
To Top
Image

Bemutatkozás

1982-ben születtem. Kisgyermekként szerettem bele a könyvekbe. A szüleim mindig is könyvforgatók voltak, könyvek között nőttem fel.

Hétévesen írtam az első rímfaragványomat bizonyos Julcsáról és Bugylibicskáról, a tolvajról… Ezt a próbálkozást még számtalan követte a budai hegyek tetején a látványt csodálva, vagy éppen a szobám ablakában, a közeli erdő egyik trillázó madárkáját hallgatva.

A nagymamámnál töltött nyári szünetekben sokszor bevettem magam a nagybátyám szobájába, lekuporodtam az ágy és a szekrény közé, és olvastam. Beszívtam a régi könyvek illatát, és a megbarnult lapokban elmerülve együtt lovagoltam Old Shatterhand-del és Winnetou-val a vadnyugati prérin, de többször is olvastam az Ezüst-tó kincsét, az Édes mostohát, a Kullancs, a kalózkapitányt, a Nagy Indiánkönyvbe is belenéztem és még sorolhatnám. Ez a kis szoba nekem kincsestár volt. Persze a kötelezőket is elolvastam nem kötelező jelleggel. Példaképeket adtak nekem az olvasmányok, mindből merítettem valamit az épülésemre. Aztán egy fél kiselejtezett könyvtárat mentettem meg a kukától. Móricz Zsigmondot, Jókait, Mikszáthot, Dumas-t, a Bronte lányokat, egy komplett Így élt és egy fél Verne sorozatot... Kisgyerekként is sok könyvet kaptam ajándékba: a Münchausen bárót, az Állatkert a kozmoszban-t, az Emil és a detektíveket stb. Ma is nagy könyvtárunk van, szinte minden hónapban gyarapszik néhány darabbal.

Rajongok a természet kincseiért. Lehetőségeimhez mérten mindig is szót emeltem a természetkárosítás ellen, akár szóban, akár írásban a Dabasi Újság hasábjain, és számtalanszor részt vettem szemétgyűjtési akciókban. Tevékenységemért 2013-ban Télessy István környezetvédelmi díjat kaptam.
Lenyűgöz a végeláthatatlan puszta látványa, az ég felé kalimpáló gémeskút képe. Szívem csücske a falu, a tanya, a legelésző tehenek vagy épp a ködös, hajnali hegyről leereszkedő kecskehad. Szeretem a vidéki csöndet, annyi mindent meghallani benne. Nem véletlen, hogy sokszor népmesei stílusban alkotok.

Igyekszem a dolgok mögé látni. Vallom, hogy minden gyermek gyémánt, de hogy mivé csiszolódik, az nem csak önmagától függ. Azt mondják, önző világot élünk. Hiszem, hogy ha mindenki felemelne egyetlen embert a maga szintjére, akkor sokkal jobb lenne a világ. Én példamutatással igyekszem javítani ezt a helyzetet, és segítő kezet nyújtok mindenkinek, aki csak elfogadja az enyémet.

2017 januárjában az Irodalmi Rádió Tél és Karácsony 2016 című pályázatán harmadik helyezést értem el Nagyapó csizmája című versemmel. Szintén januárban az V. Nemzetközi Benedek Elek Meseíró Pályázat osztott harmadik helyét szereztem meg A furfangos kis asszony című mesémmel. 2017 májusában az I. Nemzetközi Mécs László Irodalmi Díj osztott első helyét sikerült kiérdemelnem Lopott vétkek című novellámmal. 2019-ben elnyertem az Irodalmi Rádió Az év gyermekvers írója díjat.

2017-ben jelent meg első gyerekkönyvem Galádka rémtettei címmel, 2018-ban pedig a második, Babmanó és Borsótündér címmel. A 2020-ban megjelenő Janka útja című mesekönyvet személyes élmény ihlette.

Bábel Antónia

Minden jog fenntartva © 2020 Bábel Antónia

Bankkártyás fizetés:          Weboldal: Tomor Visual Graphics