Barion Pixel Rólam
To Top
Image

Bemutatkozás

1982-ben születtem.  Dabason élek férjemmel és két kislányunkkal.

Kisgyermekként szerettem bele a könyvekbe. Szüleimtől lestem el az olvasás szeretetét, amely számomra is sok élményt okozott és formálta nyiladozó elmémet.

Hétévesen írtam az első rímfaragványomat bizonyos Julcsáról és Bugylibicskáról, a tolvajról… Ezt a próbálkozást még számtalan követte a budai hegyek tetején a látványt csodálva, vagy éppen a szobám ablakában, a közeli erdő egyik trillázó madárkáját hallgatva.

Tizenévesen egy fél kiselejtezett könyvtárat mentettem meg a kidobástól. Móricz Zsigmondot, Jókait, Mikszáthot, Dumas-t, a Bronte lányokat, egy komplett Így élt és egy fél Verne sorozatot... Ma is nagy könyvtárunk van, szinte minden hónapban gyarapszik néhány darabbal.

Írói tevékenységgemmel 2016-ban léptem a nagy nyilvánosság elé. Mentorom és ösztönzőm Kapui Ágota költőnő volt, aki hitet öntött belém, hogy van helyem a gyermekirodalom színterén.

2017 óta szerkesztem a Dabasi Újság gyerekrovatát, amelyben saját írásaim jelennek meg.

Műveim közül több megjelent a Lenolaj internetes irodalmi lapban, illetve egy rövid ideig a Gondola internetes újság gyerekrovatát is szerkesztettem.

2017-ben jelent meg első gyerekkönyvem Galádka rémtettei címmel, 2018-ban pedig a második, Babmanó és Borsótündér címmel. 

2020-ben jelent meg első magánkiadású könyvem Janka útja címmel, amely kislányunk életének első néhány hónapját dolgozza fel. Janka szívrendellenességgel született, majd az életmentő műtét után egy héttel trombózis miatt elvesztette a bal lábának egy részét. Szükségét éreztem, hogy mesekönyv formájában megörökítsem a történteket, egyrészt az egészségügyben dolgozó, emberfeletti munkát végző orvosok és nővérek iránt érzett hálából, másrészt azért, hogy segítséget nyújtson a sorstársainknak feldolgozni a velük történteket. A könyv bevételből 2 millió forinttal a Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt, 1 millió forinttal pedig a Peter Cerny Alapítványt támogattam.

Dabason, a kalocsai Astriceumban, a lébényi Szent Jakab Látogatóközpontban, illetve a fóti plébánián tartottam sikeres könyvbemutatót. A Janka útja 2021-ben "Az én könyvem" pályázatán megszerezte az első helyet a közönségszavazatok alapján.

2017 januárjában az Irodalmi Rádió "Tél és Karácsony 2016" című pályázatán harmadik helyezést értem el Nagyapó csizmája című versemmel. Szintén januárban az V. Nemzetközi Benedek Elek Meseíró Pályázat osztott harmadik helyét szereztem meg A furfangos kis asszony című mesémmel. 2017 májusában az I. Nemzetközi Mécs László Irodalmi Díj osztott első helyét sikerült kiérdemelnem Lopott vétkek című novellámmal. 2019-ben elnyertem az Irodalmi Rádió Az év gyermekvers írója díját.

2020-ban a Galádka rémtettei című mesekönyvem bejutott a CINEMIRA III. Gyerekfilmfesztivál döntősei közé.

Az alkotás során nagyban építek a magyar nyelv változatosságában és játékosságában rejlő lehetőségekre, szeretem szembeállítani az ellentétes tulajdonságokat. A humor a  gyermekeknek szánt műveim elengedhetetlen része, még a nehéz időszakot feldolgozó Janka útja történéseit is lágyítja, befogadhatóbbá teszi.

A családi anekdoták, alföldi őseim története, a vidék hangulata és a hagyományos paraszti életmód és kultúra szeretete, szóhasználata gyakran visszaköszönnek műveimben. A természetvédelem iránti elkötelezettség, a természet iránti rajongásom szintén megmutatkoznak írásaimban. Környezetvédelmi tevékenységemért 2013-ban Télessy István környezetvédelmi díjat kaptam.

Igyekszem a klasszikus értékeket modern eszközökkel, képiességgel közvetíteni a mai gyerekek felé, az őket érintő jelenkori kérdésekre, az őket foglalkoztató, megragadó témákra reflektálva tanító szándékkal, de a didaktikus stílust kerülve.

Fontos számomra, hogy igényes, minőségi illusztrációkkal készített könyveket készítsek az olvasóimnak.

Igyekszem a dolgok mögé látni. Vallom, hogy minden gyermek gyémánt, de hogy mivé csiszolódik, az leginkább nem önmagától, hanem a környezeti hatásoktól függ.  

Úgy gondolom, hogy egy írónak – de bármilyen közszereplőnek – óriási felelőssége van abban, hogy mit tár a közönség elé. A könyvkiadás egyfajta bizalmi kérdés. Az olvasó, a szülő a könyv megvásárlásával beenged az otthonába, a gyerekszobába… Ezzel a bizalommal nem élhetek vissza.


Bábel Antónia

Minden jog fenntartva © 2020-2021 Bábel Antónia

Bankkártyás fizetés:  barion card strip intl 300px 2021         Weboldal: Tomor Visual Graphics